15. jun 2017.

Hubertus Štrughold

Na današnji dan pre 119 godina rođen je “otac svemirske medicine” Hubertus Štrughold

Foto: hansverkaik

Tekst: S. Marčeta Mandić

Na današnji dan 1898. godine rođen je nemački fiziolog i pionir u oblasti svemirske medicine dr Hubertus Štrughold. Svoju karijeru započeo je sredinom tridesetih godina 20. veka u berlinskom Institutu za aeromedicinska istraživanja. Nakon Drugog svetskog rata doktor Štrughold svoj rad nastavlja u američkim vazduhoplovnim snagama i Nasi.

Kada su sredinom prošlog veka svemirski letovi sa stranica knjiga i stripova naučne fantastike prešli u istraživačke hangare i na probne piste, postalo je jasno da je razumevanje uticaja koji svemir, velika ubrzanja i mikrogravitacija imaju na čoveka ključno za uspeh ovakvih poduhvata. Tokom prvih probnih letova za doktora Štrugholda je bilo najvažnije da proceni u kojoj meri tako zahtevan let utiče na psihičko i fizičko stanje pilota, a posebno na rasuđivanje i orijentaciju.

Među svojim kolegama ostao je upamćen i po tome što je u žaru potrage za odgovorima na svoja pitanja znao da uzleti sa pilotima i podvrgne se uticajima velikih ubrzanja. Saznanja do kojih je dr Štrughold došao omogućila su da probni piloti i astronauti dobiju bolju pripremu za svemirske letove i adekvatnu zaštitu tokom boravka  u Zemljinoj orbiti.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs