04. јул 2017.

Хенријета Левит

На данашњи дан 1868. године рођена је америчка астрономкиња Хенријета Левит

Фото: space.com


Текст: В. Гломазић

Пре безмало једног и по века, тачније на данашњи дан 1868. године рођена је Хенријета Левит, америчка астрономкиња. Њено највеће научно достигнуће је откриће повезаности луминозности (укупне емисије енергије звезда у једној секунди на свим таласним дужинама) и периода променљивих звезда, такозваних цефеида. Помоћу тог открића први пут су израчунате удаљености између Земље и удаљених галаксија. Поред тога, Левит је посредно одговорна и за тврдњу да се свемир шири јер је Едвин Хабл користећи управо резултате њеног рада формулисао чувени Хаблов закон.

Интересантна је чињеница да се Левит одлучила за астрономију тек на четвртој години колеџа јер је пре тога студирала уметност и филозофију. Након дипломирања на Редклифу, запослила се као ”људски рачунар” у Харвардској опсерваторији на пословима класификације звезда према њиховом спектру. Предана раду за који у почетку уопште није била плаћена а касније веома мало, изгубила је слух, тешко се разболела, те умрла у педесет трећој години живота.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs