11. септембар 2017.

Хелиоцентрични систем

На данашњи дан 1822. године Римокатоличка црква је прихватила хелиоцентрични систем

Фото: Wikimedia


Текст: Д. Благић

На данашњи дан 1822. године Римокатоличка црква је прихватила Коперников хелиоцентирчни систем. Колегијум кардинала је признао да су тачне научне тврдња да наша планета кружи око Сунца и дозволио је објављивање радова из ове области.

Идеја хелиоцентризма је била развијена још у античкој Грчкој, чак је била прихваћена у неким црквеним круговима у средњем веку, али је због утицаја Птоломеја и Аристотела била одбачена све до Николе Коперника. Његово дело ”О кретању небеских тела” из 1543. године изазвало је скандал међу научним и црквеним круговима тог доба па га је Римокатоличка црква ставила на списак забрањених књига.

Галилео Галилеј ће под његовим утицајем започети обимна истраживања која указују да је теорија о хелиоцентричном систему тачна, али ће његова дела доживети исту судбину као дело Коперника. Иако је 1822. године прихваћен хелиоцентризам, Римокатоличка црква ће тек 1935. скинути забрану са Галилејевих дела.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs