27. фебруар 2017.

Елнат

Елнат, или Бета Таурус, налази се на врху рога

Фото: Stellarium


Текст: Т. Марковић

Елнат је друга најсјајнија звезда у сазвежђу Бика. Традиционално име води порекло од арапске речи чије је значење ”онај који боде”. Њена Бајерова ознака је Beta Tauri. Бајерове ознаке су имена звезда која је увео немачки астроном Јохан Бајер 1603. године при прављењу свог звезданог атласа, Уранометрије.

Бета Бика се налази на врху северног рога сазвежђа Бик. Са својом привидном магнитудом од 1,65 сврстава се међу сјајније звезде на ноћном небу. Елнат је звезда која повезује сва сазвежђа, Бик и Кочијаш, део је и класичне контуре сазвежђа Кочијаш. Њена позиција је важна јер се налази само око три степена западно од антицентра галаксије Млечни пут, тачно на супротној страни од галактичког центра у Стрелцу.

Елнат је звезда Б типа и око 700 пута је светлија од Сунца. Звезде Б типа су изузетно светле, плаве звезде, чија се температура креће од око 9700 до око 19700 степени целзијуса.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs