28. септембар 2017.

Едвин Хабл

На данашњи дан 1953. године умро је Едвин Хабл, револуционар у пољу астрономије

Фото: phys-astro.sonoma.edu


Текст: В. Радоичић

”Човек оспособљен са својих пет чула истражује универзум око себе и назива ову авантуру наука”. Ово је познати цитат Едвина Хабла, револуционара у пољу астрономије, који је умро 28. септембра 1953. године. Његова истраживања су била кључна у доказивању чињенице да се универзум константно шири. Поред овог доприноса, осмислио је и класификациони систем галаксија који је у употреби скоро читав век.

Крајем десетих година прошлог века владало је мишљење да се читав космос састоји само од наше галаксије Млечни пут. Међутим, деценију касније је Хабл радећи на Хукер телескопу уочио неколико променљивих звезда које припадају класи Cefeida у небули Андромеда (која је данас класификована као галаксија). Хабл је успео да утврди да је Андромеда сувише удаљена да би била део Млечног пута, па самим тим мора бити посебна галаксија која не припада Млечном путу.

Основа за тврдњу да се космос шири јесте Хаблов закон, а колико је тај закон битан говори и чињеница да се Теорија великог праска такође објашњава уз помоћ њега. Хаблов закон тврди да је брзина удаљавања размакнутих галаксија сразмерна њиховом релативном растојању, што значи да би из наше перспективе изгледало као да се удаљене галаксије удаљавају од Земље сразмерно њиховој удаљености од нас, што се може утврдити уз помоћ црвеног помака њихове светлости.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs