20. novembar 2017.

Edvin Habl

Na današnji dan 1889. godine rođen je Edvin Habl, astronom čiji zakon potvrđuje da se svemir širi

Foto: Wikimedia

Tekst: N. Pavlov

Na današnji dan 1889. godine rođen je poznati američki astronom Edvin Habl. Značajan je njegov doprinos u posmatračkoj kosmologiji i utvrđivanju nove oblasti – vangalaktičke astronomije.

Mladi Habl bio je talentovan za više različitih oblasti, ali se uvek isticala njegova želja da se bavi naukom. Osnovne studije završava 1910. godine na Odseku za nauku, a doktorat iz astronomije stiče 1917. godine na Džerks opservatoriji.

Godina 1924. bila je presudna i za Habla i za nauku: otkrio je da Andromeda nije obližnja maglina u Mlečnom putu, već druga galaksija. Za samo godinu dana je istim teleskopom opservatorije Maunt Vilson u Kaliforniji uspeo da vidi znatan broj galaksija i uvideo da se one međusobno ne razlikuju mnogo. Danas poznata kao Hablova sekvenca, predstavlja morfološku klasifikaciju galaksija. Nakon nekoliko godina posmatranja galaksija, Habl je formulisao zakon koji potvrđuje činjenicu da se svemir širi i nazvan je po njemu.

Pored najčuvenijeg teleskopa Habl, njegovo ime nose jedan asteroid, krater na Mesecu, autoput, planetarijum, dvorana i osnovna škola. Interesantno je da je 2008. godine u Americi postojala serija poštanskih markica u čast Habla.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs