07. октобар 2016.

Друга страна Месеца

На данашњи дан 1959. године настале су прве фотографије друге стране Месеца

Фото: Wikipedia

 

Текст: Ј. Николић

Рецензија: Д. Павловић

На данашњи дан 1959. године сонда Луна 3 снимила је прве фотографије стране Месеца која се не може видети са Земље. Луна 3 је лансирана три дана раније, а снимила је 29 фотографија помоћу фото-телевизијске апаратуре Јенисеј-2, развијене на Лењинградском научно-истраживачком институту за телевизију. Сам фотоапарат је направљен на Красногорском механичком заводу, познатом по производњи фотоапарата.

У тренуцима када су настајали историјски снимци, Луна 3 се кретала на висинама од 63.500 до 66.700 километара изнад површине Месеца. Фотографије знатно бољег квалитета направила је шест година касније такође совјетска летелица Зонд 3, а другу страну Месеца су директно први пут видели чланови мисије Аполо 8.

Након снимака направљених помоћу Луне 3 Совјетска академија наука је саставила први атлас друге стране Месеца који је обухватао око 500 различитих карактеристика његове површине, а СССР је добио предност у именовању објеката на Месецу. Неки од кратера који су тада добили имена су Ђордано Бруно, Жил Верн, Мендељев, Максвел, Лобачевски, Склодовскаја Кири и Едисон.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs