02. септембар 2017.

Договор о Међународној свемирској станици

На данашњи дан 1993. године потписан је споразум о Међународној свемирској станици

Фото: Collect Space


Текст: Н. Павлов

Међународна свемирска станица настала је као спој неколико станица планираних током Хладног рата. Америка је почела са изградњом станице Freedom, а Совјетски Савез је већ имао замисао о станици Мир-2. Међутим, ниједна није реализована до краја због недостатка средстава. Распад Совјетског Савеза дао је повод за међународну сарадњу Америке и Русије на подручју истраживања свемира, која је озваничена јуна 1992. године.

Амерички потпредседник Ал Горе и руски премијер Виктор Черномирдин састали су се 2. септембра 1993. године у Вашингтону како би потписали споразум и објавили планове о новој свемирскј станици. Станица ће представљати синтезу већ постојећих међународних пројеката: Насин  Freedom, руски Мир 2, Есин  Columbus и јапански Kibō.

Прва компонента станице, модул Зарја, лансиран је новембра 1998. године. Од тада се наставља надоградња Међународне свемирске станице, а лансирање чекају руски модул Наука и бројне спољне компоненте.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs