30. јун 2017.

Дан астероида

Међународни дан астероида се обележава 30. јуна

Фото: Pixabay


Текст: С. Марчета Мандић

У децембру 2014. године резолуцијом Уједињених Нација 30. јун је проглашен Међународним даном астероида. Управо на овај дан, 1908. године, догодила се Тунгуска експлозија, најзначајнији (с)удар астероида у новијој историји. Мало се зна о овом догађају а процене отежава непостојање ударног кратера јер се експлозија догодила на око 5 до 10 километара изнад веома ретко настањене источносибирске тајге.

Снагом од 15 до 30 мегатона ударни талас је оборио више од 80 милиона стабала на површини већој од 2200 квадратних километара. Процењено је да је пречник овог астероида био између 50 и 200 метара, те у случају да се таква експлозија догодила изнад неког од данашњих мегалополиса, последице би биле катастрофалне.

Иницијативу да се један дан у години посвети астероидима покренули су познати уметници, научници и астронаути, међу којима су и Брајан Меј, астрофизичар и гитариста групе  Queen, Грегориј Рихтер, филмски редитељ, и Брајан Кокс, познати физичар и популаризатор науке. 

Циљ Дана астероида је да се глобално прошире знања и информације о астероидима, али и да се развија свест о важности заштите планете Земље, њене популације и будућих генерација од потенцијалних удара ових свемирских луталица.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs