31. avgust 2017.

Bernard Lovel

Na današnji dan 1913. godine rođen je Bernard Lovel

Foto: Wikipedia


Tekst: D. Blagić

U jednom malom mestu pored Bristola, na današnji dan 1913. godine rodio se Bernard Lovel, engleski fizičar i radio astronom. Njegova karijera se vezuje za istraživanje kosmičkog zračenja i razvoj radio teleskopa. Tokom Drugog svetskog rata svoje znanje je primenjivao na razvoju radarskih sistema u avionima za potrebe vojske.

Nakon završetka rata, Lovel osniva opservatoriju “Džodrel Benk” sa radio teleskopima koji su zaslužni za velika otkrića u astronomiji. Najveći je Lovelov teleskop, nazvan po ovom slavnom astronomu, sa kojim je potvđeno postojanje pulsara i koji se efikasno koristi za otkrivanje i izučavanje kvazara. Ovim teleskopom se pratila misija Sputnjik, a kasnije je korišćen za praćenje drugih sovjetskih i američkih svemirskih misija.

Zbog svojih zasluga u radio-astronomiji, kraljica Elizabeta II mu je dodelila titulu viteza. Nakon završetka rata, Lovel osniva opservatoriju “Džodrel Benk” sa radio teleskopima koji su zaslužni za velika otkrića u astronomiji. Najveći je Lovelov teleskop, nazvan po ovom slavnom astronomu, sa kojim je potvđeno postojanje pulsara i koji se efikasno koristi za otkrivanje i izučavanje kvazara.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs