31. август 2017.

Бернард Ловел

На данашњи дан 1913. године рођен је Бернард Ловел

Фото: Wikipedia


Текст: Д. Благић

У једном малом месту поред Бристола, на данашњи дан 1913. године родио се Бернард Ловел, енглески физичар и радио астроном. Његова каријера се везује за истраживање космичког зрачења и развој радио телескопа. Током Другог светског рата своје знање је примењивао на развоју радарских система у авионима за потребе војске.

Након завршетка рата, Ловел оснива опсерваторију “Џодрел Бенк” са радио телескопима који су заслужни за велика открића у астрономији. Највећи је Ловелов телескоп, назван по овом славном астроному, са којим је потвђено постојање пулсара и који се ефикасно користи за откривање и изучавање квазара. Овим телескопом се пратила мисија Спутњик, а касније је коришћен за праћење других совјетских и америчких свемирских мисија.

Због својих заслуга у радио-астрономији, краљица Елизабета ИИ му је доделила титулу витеза. Након завршетка рата, Ловел оснива опсерваторију “Џодрел Бенк” са радио телескопима који су заслужни за велика открића у астрономији. Највећи је Ловелов телескоп, назван по овом славном астроному, са којим је потвђено постојање пулсара и који се ефикасно користи за откривање и изучавање квазара.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs