27. септембар 2017.

Бенџамин Апторп Гулд

На данашњи дан 1824. године рођен је Бенџамин Апторп Гулд, први Американац доктор астрономије

Фото: Dudley Observatory

Текст: А. Самарџија Шушић

На данашњи дан 1824. године рођен је Бенџамин Апторп Гулд, први Американац са титулом доктора астрономије, оснивач светски признатог научног часописа Astronomical Journal и аутор више каталога звезда видљивих са Земљине јужне полулопте. Гулд већ у младости показује таленат за науку. Математику завршава на Харваарду, а астрономију докторира на Универзитету у Гетингену, у Немачкој. 

По повратку у САД оснива Astronomical Journal 1849. године по угледу на немачке Астрономске новости. Запошљава се у владином сектору, али због сукоба са колегама одлази у Аргентину где помаже у оснивању опсерваторије у Кордоби 1871. године и постаје њен први директор. Ту ради и на својим каталозима.

Умро је 1896. године у родном Масачусетсу. Гулдов појас, прстенасти низ звезда у Млечном путу, назван је по њему, као и један кратер на Месецу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs