14. novembar 2017.

Apolo 12

Na današnji dan 1969. godine lansiran je Apolo 12, druga letelica koja je sletela na Mesec

Foto: Wikimedia


Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1969. godine sa Kenedi svemirskog centra na Floridi lansiran je Apolo 12. Bila je to šesta letelica sa ljudskom posadom u Apolo programu i druga koja je sletela na Mesec. Bilo je to i prvo lansiranje kome jr prisustvovao američki predsednik, a tada je na toj funkciji bio Ričard Nikson.

Misija je trajala do 24. novembra, kada su se astronauti uspešno vratili na Zemlju. Apolo 12 je na Mesec sleteo 19. novembra i to na područje ”Olujni okean” koje su pre ove misije posećivale letelice bez posade. Bila je ovo uspešno izvedena vežbda za precizno sletanje.

Kada je komandant misije, Pit Konrad, koji je niži od Nila Armstronga, zakoračio na Mesečevu površinu, izgovorio je: ”Možda je to bio mali korak za Nila, ali je dugačak za mene”. Apolo 12 je sleteo na malu udaljenost od mesta gde je dve godine ranije sletela sonda Surveyor 3, pa su astronauti parčiće ove sonde vratili na Zemlju na ispitivanje.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs