14. новембар 2017.

Аполо 12

На данашњи дан 1969. године лансиран је Аполо 12, друга летелица која је слетела на Месец

Фото: Wikimedia

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 1969. године са Кенеди свемирског центра на Флориди лансиран је Аполо 12. Била је то шеста летелица са људском посадом у Аполо програму и друга која је слетела на Месец. Било је то и прво лансирање коме јр присуствовао амерички председник, а тада је на тој функцији био Ричард Никсон.

Мисија је трајала до 24. новембра, када су се астронаути успешно вратили на Земљу. Аполо 12 је на Месец слетео 19. новембра и то на подручје ”Олујни океан” које су пре ове мисије посећивале летелице без посаде. Била је ово успешно изведена вежбда за прецизно слетање.

Када је командант мисије, Пит Конрад, који је нижи од Нила Армстронга, закорачио на Месечеву површину, изговорио је: ”Можда је то био мали корак за Нила, али је дугачак за мене”. Аполо 12 је слетео на малу удаљеност од места где је две године раније слетела сонда Surveyor 3, па су астронаути парчиће ове сонде вратили на Земљу на испитивање.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs