19. jun 2017.

Antonio Abeti

Na današnji dan 1846. godine rođen je italijanski astronom Antonio Abeti

Foto: Wikipedia

Tekst: S. Topić

U maloj pograničnoj italijanskoj varošici San Pjetro di Gorizia – koja je zbog svog specifičnog položaja često menjala vladare – 19. juna 1846. godine rođen je Antonio Abeti koji će postati poznat kao jedan od najvećih italijanskih astronoma.

Abeti je po obrazovanju bio građevinski inženjer ali je ubrzo, sledeći svoju strast iz mladosti stvaralačke, snage usmerio ka astronomiji te je postao upravnik Arčetri opservatorije i profesor astronomije na Univerzitetu u Firenci. U pomenutoj opservatoriji instalirao je novi teleskop, čiju je optiku svojeručno napravio, kao i mnoštvo za to doba inovativnih astronomskih instrumenata.

Pored razvoja astronomskih instrumenata Abeti se intentzivno bavio i pozicionom astronomijom: ispitivanjem sjaja i kretanja asteroida i kometa. Po njemu su nazvani planetoid Abetti 2646, kao i krater na Mesecu. Pored temeljnog bavljenja položajnom astronomijom, jedan je i od pionira upotrebe spektrografa, a time i začetnik astrofizike pošto tokom ekspedicije u Mudapuru 1874. godine posmatra tranzit Venere preko Sunčevog diska i spektroskopskim metodama potvrđuje psotojanje atmosfere Venere.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs