23. новембар 2017.

Андромеда

На данашњи дан 1924. године објављено је Хаблово истраживање да је Андромеда друга галаксија

Фото: Wikimedia

Текст: М. Симоновић

Пре око сто година део астронома сматрао је читав универзум сачињен од Млечног пута, док су неки заступали хипотезу да су замрљане маглине које су уочавали на хоризонту посебне галаксије и да је универзум сачињен од много њих.

На данашњи дан 1924. године чувене америчке новине The New York Times објављују истраживање Едвина Хабла (1889-1953) која упућују на вишегалактички универзум.

Хабл је Хукер телескопом, у опсерваториј на планини Вилсон у Калифорнији, посматрао маглину Андромеду и у њој открио цефеиду, променљиву звезду која пулсира врло правилно, помоћу чега је утврдио да је удаљена око три пута више од тадашњег измереног пречника Млечног пута, те је било очигледно да се мора налазити изван његових граница, што је довело до тога да Андромедина маглина постане галаксија Андромеда.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs