27. новембар 2017.

Андерс Целзијус

На данашњи дан 1701. године у Упсали рођен је Андерс Целзијус

Фото: Wikimedia

 

Текст: С. Росић

Андерс Целзијус, астроном по ком је названа светски призната температурна скала, рођен је на данашњи дан 1701. године у Упсали, у Шведској. Показао је таленат за математику још у детињству, а 1730. године постао је професор астрономије у Упсали.

Четири године је обилазио готово све значајније европске опсерваторије тог времена и радио са најпризнатијим астрономима 18. века. Због учешћа у славној експедицији која је потврдила Њутново уверење да Земља има облик елипсоида, постао је славан па су му шведске власти донирале неопходне ресурсе за изградњу модерне опсерваторије у Упсали.

Целзијус је први приметио да се тло нордијских земаља полако издиже изнад нивоа мора, што је процес који се одвија од отапања леда током последњег леденог доба, као и да је феномен поларне светлости условљен магнетним пољем Земље. На основу метеоролошких мерења, конструисао је Целзијусов термометар у ком је нула означавала тачку кључања воде, а 100 тачку замрзавања.

Умро је од туберкулозе у априлу 1744. у својој четрдесет другој години живота и тада је скала названа по њему. Целзијусов гроб налази се поред гроба његовог деде Магнуса Целзијуса, такође угледног астронома, у цркви Гамла Упсала.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs