27. јун 2017.

Алфа Пегаза

Ова велика звезда полупречника готово као пет Сунчевих, ротира брзином од 125 метара у секунди

Фото: Stellarium


Текст: В. Гломазић

Алфа Пегаза представља трећу по сјају звезду у сазвежђу Пегаз након Епсилон и Бете Пегаза. Поред тога, ова звезда припада и астеризму познатом као Велики Пегазов квадрат, у ком се поред Бете и Гаме Пегаза налази и Алфа Андромеде из суседног сазвежђа Андромеда. Традиционално име Алфе Пегаза је Markab  и на арапском значи ”седло коња”, али се услед погрешне транскрипције често преводи и као ”раме коња” (Mankib на арапском).

Према харвардској спектралној класификацији, Алфа Пегаза је субџин типа А, што значи да је звезда истрошила водоник из језгра и налази се ван главног низа Херцшпрунг-Раселовог дијаграма. Температута фотосфере износи близу 10.000 степени келвина па Алфа Пегаза има плавичасто-белу боју. Удаљена око 133 светлосне године од наше планете, ова велика звезда полупречника готово пет Сунчевих, ротира великом брзином од 125 метара у секунди.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs