Радио Елементи

Завет кријумчара соли

(СНИМАК 10) У четвртак 20. априла у Радио Елементима било је речи о једној од најдрагоценијих намирница у историји цивилизације – соли

Десета емисија Радио Елемената била је инспирисана текстом Николе Здравковића у последњем броју часописа ”Завет кријумчара соли”. Вредност соли, као једне од најдрагоценијих намирница у историји цивилизације, произилази из једноставне чињенице: со нам је неопходна како бисмо преживели.

Оног момента када је човек почео да узгаја биљке и када је месо, у којем соли има довољно, престало да доминира ”трпезом”, било је неопходно набављати овај важан састојак сваког оброка. Никола у свом тексту истражује корене монопола у модерном друштву пратећу управо путеве соли током историје.

О свему овоме, у последњој емисији Радио Елемената говорио је управо Никола Здравковић, иначе помоћник уредника часописа Елементи. Емисију је водила Јована Николић, такође помоћница уредника часописа. 

Радио Елементи су осмишљени као простор у којем аутори часописа Елементи имају прилику да темељно „претресу“ теме којима су се бавили у неком од бројева.

Све епизоде доступне су и на порталу Елементаријум, дан након емитовања, за све оне који емисију нису могли да одслушају уживо.

РАДИО ЕЛЕМЕНТИ, Емисија 10

ЗАВЕТ КРИЈУМЧАРА СОЛИ?

Play

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs