радио елементи

Фотографија 51

(СНИМАК 14) Гошћа емисије је Тара Манић, редитељка представе ”Фотографија 51” инспирисане животом научнице Розалин Френклин

Гошћа четрнаесте емисије Радио Елемената била је редитељка Тара Манић, која је са Јованом Николић, помоћницом уредника часописа Елементи, разговарала о својој дипломској представи ”Фотографија 51” дан након премијере. Представа је настала према тексту америчке ауторке Ен Зиглер, а у Београду се игра само две године након праизведбе на лондонском Вест Енду када је научницу Розалин Френклин играла Никол Кидман. Улогу ове посвећене и дискриминисане научнице Тара Манић је поверила глумици Наташи Тапушковић.

У емисији се разговарало о самој представи, њеном настанку и инспирацији, али и о науци која је кроз њу ушла у позориште, нобеловцима који су учествовали у потрази за структуром ДНК и научници према којој су у тој трци били неправедни, а чија је Фотографија 51 била кључна за настанак модела ДНК.

Представом ”Фотографија 51” УК Вук започиње циклус ”Равноправност” у оквиру кога ће бити постављена на сцену драмска дела која говоре о положају у ком су се жене у прошлости налазиле у јавном животу, или у ком се још увек налазе.

Све епизоде Радио Елемената доступне су и на порталу Елементаријум након емитовања, за све оне који емисију нису могли да одслушају уживо.

РАДИО ЕЛЕМЕНТИ, Емисија 14

Фотографија 51

Play

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs