Istražite...

Otvorena pitanja nauke

<<< RUBRIKE

<<< AUTORI

<<< Naslovna strana

 

Biohemija

Kako da neprekidno pratimo hemiju ljudskog tela?

Zamislite da imamo uređaj sa kojim u svakom trenutku možemo da pratimo sve zamršene biohemijske procese u organizmu. I da sa lakoćom otkrivamo šta mu se sprema

Pročitajte više →

 

Energetika

Koji je najbolji način da proizvedemo biogoriva?

Pretvaranje poljoprivrednog otpada u gorivo bi zahtevalo razbijanje postojanih molekula, kao što su lignin i celuloza, koji su osnovni gradivni blokovi biljaka

Pročitajte više →

 

Materijali

Kako da iskoristimo solarnu energiju?

Ustaljeni silicijumski p-n spoj kakav se koristi kod danas najefikasnijih solarnih ćelija dostigao je gornje teorijsko ograničenje od 33,7 odsto efikasnosti. Međutim, to neće biti dovoljno

Pročitajte više →

 

Nanonauke

Šta sve možemo da napravimo od ugljenika?

Ugljenik ulazi u sastav svega što je živo, odnosno svih organskih molekula. Da li se od njih mogu napraviti i računari koji će biti moćni kao žive ćelije?

Pročitajte više →

 

Hemija

Koliko ima hemijskih elemenata?

Ima li ograničenja za broj nukleona koji mogu da se nađu zajedno i čine jedno atomsko jezgro? Dok hemičari otkrivaju elemente sa sve većim i većim atomskim brojem, postavlja se pitanje dokle će to ići.

Pročitajte više →

 

Neuronauke

Kako mozak misli?

Neki neuroni u mozgu konstantno generišu akcioni potencijal, frekvencijom od 10 do 100 u sekundi, drugi sve vreme ćute, a onda najednom postanu hiperaktivni.

Pročitajte više →

 

Genetika

Kako okruženje utiče na gene?

Nastanak određenog fenotipa od datog genotipa zavisi i od interakcije između gena i sredine. Zato u različitom okruženju neće biti jednaki čak ni blizanci sa potpuno istim genima. Ili ipak hoće?

Pročitajte više →

 

Fizika

Kolika je masa sveta koji ne vidimo?

 Poznata materija čini samo 4,6 odsto mase univerzuma. Sva ostala masa je nešto što još ne možemo da vidimo, izmerimo i objasnimo.

Pročitajte više →

 

Biologija

Od čega je nastao život?

 Pre četiri milijarde godina, u primordijalnoj supi, obični neorganski molekuli pretvaraju se u život. Kako to ponoviti u laboratoriji?

Pročitajte više →

Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs