Истражите...

Отворена питања науке

<<< РУБРИКЕ

<<< АУТОРИ

<<< Насловна страна

 

Биохемија

Како да непрекидно пратимо хемију људског тела?

Замислите да имамо уређај са којим у сваком тренутку можемо да пратимо све замршене биохемиjске процесе у организму. И да са лакоћом откривамо шта му се спрема

Прочитајте више →

 

Енергетика

Коjи jе наjбољи начин да произведемо биогорива?

Претварање пољопривредног отпада у гориво би захтевало разбиjање постоjаних молекула, као што су лигнин и целулоза, коjи су основни градивни блокови биљака

Прочитајте више →

 

Материјали

Како да искористимо соларну енергиjу?

Устаљени силицијумски p-n спој какав се користи код данас најефикаснијих соларних ћелија достигао је горње теоријско ограничење од 33,7 одсто ефикасности. Међутим, то неће бити довољно

Прочитајте више →

 

Нанонауке

Шта све можемо да направимо од угљеника?

Угљеник улази у састав свега што је живо, односно свих органских молекула. Да ли се од њих могу направити и рачунари који ће бити моћни као живе ћелије?

Прочитајте више →

 

Хемија

Колико има хемијских елемената?

Има ли ограничења за броj нуклеона коjи могу да се нађу заjедно и чине jедно атомско jезгро? Док хемичари откриваjу елементе са све већим и већим атомским броjем, поставља се питање докле ће то ићи.

Прочитајте више →

 

Неуронауке

Како мозак мисли?

Неки неурони у мозгу константно генеришу акциони потенцијал, фреквенцијом од 10 до 100 у секунди, други све време ћуте, а онда наједном постану хиперактивни.

Прочитајте више →

 

Генетика

Како окружење утиче на гене?

Настанак одређеног фенотипа од датог генотипа зависи и од интеракциjе између гена и средине. Зато у различитом окружењу неће бити једнаки чак ни близанци са потпуно истим генима. Или ипак хоће?

Прочитајте више →

 

Физика

Колика је маса света који не видимо?

 Позната материjа чини само 4,6 одсто масе универзума. Сва остала маса jе нешто што још не можемо да видимо, измеримо и објаснимо.

Прочитајте више →

 

Биологија

Од чега jе настао живот?

 Пре четири милијарде година, у примордијалној супи, обични неоргански молекули претварају се у живот. Како то поновити у лабораторији?

Прочитајте више →

Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs