naučni krug

Zimski Dečji naučni kamp 2019

Centar za promociju nauke u saradnji sa Odeljenjem za kulturu Ambasade Mađarske Collegium Hungaricum Beograd, organizuje još jedan aktivan školski raspust – Dečji naučni kamp (DNK)

Program je poludnevni i prilagođen je deci od 9 do 15 godina, a traje od 4. do 14. februara, u prostorijama Kolegijum Hungarikuma, u Gračaničkoj ulici broj 14.

Ovogodišnji zimski DNK je malo drugačiji od prethodnih, to je mejkerski kamp koji menja svet! Deca će, ovog puta, imati priliku da se svojim idejama uključe u rešavanje problema sa kojima se suočava društvo. Tokom četvorodnevnog programa, učesnici kampa će se suočiti sa problemima koji su im važni, a postoje u društvu, sagledati trenutnu sliku, razmisliti i ponuditi svoja kreativna rešenja i imati vremena da ih, zajedno sa stručnjacima i mejkerima realizuju. Svakoga dana deca će kroz organizovane radionice, korak po korak, rešavati probleme i praviti svoj prototip rešenja. Poslednjeg, petog dana, deca će na Mejkers sajmu predstaviti svoje radove vršnjacima, roditeljima i gostima. Zbog velikog interesovanja i velikog broja prijava, dete možete prijaviti samo na jedan ciklus!

ŠTA JE DEČJI NAUČNI KAMP?

Dečji naučni kamp (DNK) je osmišljen tako  da se deca u društvu vršnjaka, u stimulativnom okruženju, na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa naukama i stručnjacima koji rade u ovim oblastima. Cilj kampa je podstaći decu da razvijaju um otvoren za eksperimentisanje, grešenje, rizikovanje i inovaciju. Ove godine posebno akcenat će biti stavljen na takozvanu mejker kulturu ili „kulturu pravljenja“ unutar tema u okviru različitih nauka.

Na Dečjem naučnom kampu mogu učestvovati deca od 9 do 15 godina, a program je podeljen u dva ciklusa: od 4. do 8. februara i od 10. do 14. febrauara. Roditelji dete mogu prijaviti za samo jedan ciklus.

U svakom ciklusu timovi dece će krenuti od problema koji je za njih važan i razvijati dizajn rešenja za taj problem. To znači da su oblasti koje će biti uključene u program veoma raznovrsne i sami timski projekti zavise od dečjih interesovanja. Prvog dana u ciklusu promišljaćemo probleme – mejkers inkubator, drugog dana ćemo se upoznavati sa mejkers materijalima, alatima, tehnologijom i metodama – mejkers rešenja, zatim trećeg i četvrtog dana ćemo raditi na razvoju projekata – mejkers konstrukcije, a poslednjeg dana imaćemo mejkers sajam, na kom ćemo rezultate rada i prikazati.  Očekujemo da će na kampu nastati projekti na teme kao što su igra, priroda, dečja prava, učenje, dizajn, robotika, konstrukcije, 3D štampa, programiranje, ali i neke teme kojima će nas sama deca naučiti.

Ciklus traje pet dana, dakle prijava važi za pet dana.

Program je i ove godine besplatan, a prijavljivanje je obavezno, jer je broj mesta na kampu ograničen.

KAKO PRIJAVITI DETE

Prijave za DNK moguće su jedino popunjavanjem elektronskog formulara koji se nalazi na sajtu CPN-a. Učešće na kampu je besplatno. Budući da je broj mesta na kampu iz tehničkih razloga ograničen na dvadeset pet po danu, savetuje se da požurite sa prijavljivanjem deteta. Prijave su otvorene od 28. januara, i otvorene su dok ima slobodih mesta. Popunjavanje prijave ne znači da je vaše dete primljeno. Grupe dece biće usklađene prema uzrastu i rodu kako bi se postavili uslovi za najoptimalniju atmosferu za realizaciju ovakve vrste programa. Potvrdnu poruku dobiće svi čije učešće bude prihvaćeno.

Sva mesta za kamp su popunjena.

DNK u drugim gradovima

Pored sada već tradicionalnog beogradskog zimskog DNK, ove godine programu se priključuju još dva grada. U želji da šabačkoj deci sa seoskog i gradskog područja pruže jedan vid neformalnog obrazovanja za predstojeći raspust, Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u Šapcu, pripremio je zimske radionice pod nazivom „Šabačke naučne zimske igrarije“.

Program počinje 4. februara u Naučnom klubu (CSU Šabac, Nikole Tesle 1a), a roditelji i nastavnici su pozvani da organizovano dovedu svoje učenike i decu kako bi bili deo kreativnih radionica.

Decu tokom raspusta obradovaće i Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u Leskovcu, koji će u prostorijama Naučnog kluba (Leskovačkog odreda 6) organizovati niz naučnopopularnih radionica. Kroz bogat i raznovrstan program biće obuhvaćene sledeće oblasti: engleski jezik, narodna tradicija, fizika, hemija, matematika, javni nastup (TED klub), programiranje, likovna umetnost, robotika, kaligrafija, heraldika i muzika. U toku zimske škole sa realizacijom će krenuti i projekat „Čaša čiste vode“ Naučnog kluba u Leskovcu, koji po Javnom pozivu finansira Centar za promociju nauke.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs