Изложбе

Жене у Првом светском рату

У  Гaлерији науке и технике САНУ, од 5. до 25. новембра, биће приказана изложба „Жене у Првом светском рату“ ауторке Александре Нинковић Ташић

Ова изложба приказује хероине Великог рата, жене које су се истакле у најтежим тренуцима за човечанство и део је обележавања стогодишњице Великог рата у Српској академији наука и уметности. Изложба с посебним поштовањем чува сећање на имена жена хероја о чијим храбрим делима готово да више нема трагова у нашем друштву.

Кроз изложбу посетиоци ће имати прилике да се упознају са причама о Милунки Савић – најпознатијој жени ратници на нашим просторима, затим Флори Сендес, која је била жена наредник у српској војсци и британским болничаркама које су, дошавши у оквиру добротворне хуманитарне мисије, лечиле српске рањенике и набављале помоћ за Србију, често и саме страдајући у тој одважној мисији.

Изложба је реализована уз помоћ Галерије науке и технике САНУ и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а подршку у виду документације и архивског материјала пружило је и Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.

Изложба ће бити свечано отворена у среду, 5. новембра, у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ, а отвориће је Његова eкселенција господин Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs