naučni krug

Srbija postala član CERN-a

Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), saopštila je Vlada Srbije u petak

Foto: Wikimedia

Jednoglasnim usvajanjem Rezolucije Saveta CERN-a, u Ženevi, 13. decembra ove godine, odlučeno je da država Srbija postaje 23. punopravna članica organizacije koja se bavi nuklearnim istraživanjima.

Članstvo Srbije biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i Unesko ratifikuju tu odluku. Time će Srbija, pored Izraela, Švajcarske i Norveške, postati četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica CERN-a.

„Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustava i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije“, očekuje Vlada Srbije, prenosi Beta.

„Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija do finansijske podrške za naučne specijalizacije“, navodi se u saopštenju Vlade.

Punopravno članstvo u CERN-u omogućava da studenti i profesori iz Srbije rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da domaća privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u, navode lokalni mediji.

Pored toga, i srpska privreda će imati značajnu korist od članstva u CERN-u, jer će kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje CERN raspisuje i tako se ravnopravno takmiče sa uspešnim kompanijama širom sveta.

Vlada smatra da će stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja dati dodatni podsticaj jačanju domaće nauke, pogotovo što će od 1. januara 2019. godine početi da radi Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede.

„Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu, kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu“, piše u vladinom saopštenju.

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće propraćen svečanim podizanjem njene zastave ispred zgrade CERN-a, u Ženevi, čemu će prisustvovati i zvaničnici naše zemlje.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs