Dostignuća

Skok iz svemira

U nedelju uveče, Austrijanac Feliks Baumgartner konačno je uspeo da ostvari nemogući san i skoči na Zemlju iz svemira – sa visine od 39 kilometara

Proslavljen kao avanturista i skakač sa najviših oblakodera, austrijski padobranac Feliks Baumgarnter od 2005. godine priprema misiju skoka iz otvorenog svemira, skoka tokom koga će probiti zvučni zid i oboriti pedeset godina star svetski rekord u slobodnom padu.

Još 1960. godine, pripadnik Američkog ratnog vazduhoplovstva Džo Kitinger skočio je iz helijumskog balona sa visine od 31,3 kilometra i postavio rekord koji decenijama niko nije ugrozio.

Na visinama iznad ove uslovi za život su praktično nemogući – vazdušni pritisak je svega dva odsto onog koji vlada na nivou mora, čovek ovde ne može da boravi bez boca sa kiseonikom, a pad odatle podrazumeva dostizanje brzine od skoro 1200 kilometara na čas i probijanje zvučnog zida.

No, Feliks Baumgartner je odlučio da se okuša sa ovim izazovom i postane novi heroj 21. veka. Sakupivši sredstva od sponzora, kao i tim za podršku, pripremio se za skok sa visine od čak – 39 kilometara.

Do te visine se popeo helijumskim balonom i nakon jednog neuspelog pokušaja zbog jakog vetra, u nedelju 14. oktobra skočio.

Njegov skok su uživo prenosile gotovo sve svetske mreže. Postojala je bojazan da će se Feliks tokom pada onesvestiti i možda čak i nastradati, ali su mnogi odahnuli kad se javio kontroli misije u Rozvelu.

Među onima koji su ga dočekali nakon praktično deset minuta pada iz svemira nalaze se i predstavnici Međunarodne astronautičke federacije, koji će na osnovu podataka sa GPS-a potrvditi da je Feliksovim skokom postavljen novi rekord u visini slobodnog pada.

Feliksova misija, osim avanturističkog, ima i nezanemarljiv naučni značaj. Ona takođe dodatno promoviše jednu novu eru čovekovog istraživanja i osvajanja svemira.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs