Достигнућа

Скок из свемира

У недељу увече, Аустријанац Феликс Баумгартнер коначно је успео да оствари немогући сан и скочи на Земљу из свемира – са висине од 39 километара

Прослављен као авантуриста и скакач са највиших облакодера, аустријски падобранац Феликс Баумгарнтер од 2005. године припрема мисију скока из отвореног свемира, скока током кога ће пробити звучни зид и оборити педесет година стар светски рекорд у слободном паду.

Још 1960. године, припадник Америчког ратног ваздухопловства Џо Китингер скочио је из хелијумског балона са висине од 31,3 километра и поставио рекорд који деценијама нико није угрозио.

На висинама изнад ове услови за живот су практично немогући – ваздушни притисак је свега два одсто оног који влада на нивоу мора, човек овде не може да борави без боца са кисеоником, а пад одатле подразумева достизање брзине од скоро 1200 километара на час и пробијање звучног зида.

Но, Феликс Баумгартнер је одлучио да се окуша са овим изазовом и постане нови херој 21. века. Сакупивши средства од спонзора, као и тим за подршку, припремио се за скок са висине од чак – 39 километара.

До те висине се попео хелијумским балоном и након једног неуспелог покушаја због јаког ветра, у недељу 14. октобра скочио.

Његов скок су уживо преносиле готово све светске мреже. Постојала је бојазан да ће се Феликс током пада онесвестити и можда чак и настрадати, али су многи одахнули кад се јавио контроли мисије у Розвелу.

Међу онима који су га дочекали након практично десет минута пада из свемира налазе се и представници Међународне астронаутичке федерације, који ће на основу података са ГПС-а потрвдити да је Феликсовим скоком постављен нови рекорд у висини слободног пада.

Феликсова мисија, осим авантуристичког, има и незанемарљив научни значај. Она такође додатно промовише једну нову еру човековог истраживања и освајања свемира.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs