Научни круг

Преминуо Стивен Хокинг

У Кембриџу је ноћас преминуо један од најчувенијих научника данашњице, Стивен Хокинг

Фото: Flickr

Светски познати физичар Стивен Хокинг преминуо је ноћас у Кембриџу, у 76. години. Славни научник, познат по доприносу на пољима космологије и квантне гравитације, посебно у контексту црних рупа, као и по популарним писаним делима у којима износи своје теорије о свемиру, дипломирао је физику на Оксфорду, а с темом из теорије релативности докторирао на Кембриџу, и ту наставио своју академску каријеру.

Као студент добио је дијагнозу амиотрофичне латералне склерозе (АЛС), прогресивну неуромоторичку болест која радикално онемогућава и ограничава кретање и говор. Деценијама побеђујући лоше прогнозе, Хокинг је широм света постао познат по упорности с којом је из инвалидских колица комуницирао уз помоћ компјутерског синтетизатора гласа.

Хокинг је током пет деценија давао изузетан допринос физици и математици, а многи су га сматрали највећим живим научником.

Постао је члан Краљевског друштва 1974. године, а професор математике 1979.

Његово најпопуларније дело је научни бестселер „Кратка историја времена“ (A Brief History of Time), који је заузео прво место на листи бестселера британског „Сандеј тајмса“, и тамо се задржао рекордних 237 недеља.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs