Naučni krug

Predavanje o Nobelu za fiziku u 2018.

U petak, 22. februara, u 11 časova, u Institutu za fiziku, dr Aleksandar Krmpot govori o izumima iz oblasti laserske fizike nagrađenim Nobelovom nagradom

Povodom Nobelove nagrade koja je u prethodnoj godini dodeljena u oblasti fizike lasera, u petak, 22. februara, u Institutu za fiziku, u 11 časova, u sali „Zvonko Marić“, dr Aleksandar Krmpot drži predavanje „Nobelova nagrada za fiziku za 2018. godinu – oruđa napravljena od svetlosti”.

Švedska kraljevska Akademija nauka je odlučila da dodeli Nobelovu nagradu iz fizike za 2018. godinu „za revolucionarne izume u oblasti laserske fizike”. Prva polovine nagrade pripala je Arturu Aškinu (Arthur Ashkin) iz Belovih laboratorija, Holmdel, SAD, „za optičke pincete i njihove primene na biološke sisteme”. Druga polovina nagrade je zajednički dodeljena Žeraru Muruu (Gérard Mourou) iz Politehničke škole, Palezo, Francuska i Univerziteta Mičigena, An Arbor, SAD i Doni Strikland (Donna Strickland) iz Univerziteta Voterlua, Kanada „za njihov metod generisanja ultra kratkih optičkih impulsa visokog intenziteta”.

Ovogodišnji nagrađeni izumi su doneli revoluciju u laserskoj fizici. Zahvaljujući njima, ekstremno mali predmeti i neverovatno brzi procesi se sada mogu posmatrati u novom svetlu. Napredni i precizni instrumenti zasnovani na nagrađenim izumima omogućavaju otvaranje neistraženih područja nauke i mnoštvo industrijskih i medicinskih primena.

Seminar je naučnopopularnog karaktera i namenjen je širokom krugu slušalaca.

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs