Научни круг

Постављен телескоп Миланковић

На планини Видојевица, у близини Прокупља, успешно је постављен телескоп Миланковић, највећи телескоп на простору Западног Балкана

Након неколико година рада на реализацији европског пројекта BELISSIMA (BELgrade Initiative for Space Science, Instrumentation and Modeling in Astrophysics), астрономи са Астрономске опсерваторије у Београду током претходних дана ушли су у финале овог јединственог подухвата: на 1150 метара надморксе висине на планини Видојевица допремљен је телескоп пречника примарног огледала 1.4 метра.

Нови телескоп ће носити име по нашем познатом научнику Милутину Миланковићу. Ово је највећи телексоп у нашој земљи, али и региону, и готово је два и по пута већи од тренутно постављеног телескопа на Астрономској станици Видојевица. Телескоп Миланковић ће мотрити на небо са једног од најбољих локалитета за астрономска посматрања у нашој земљи, познатом по минималном светлосном загађењу. 

Телескоп Миланковић је оптички телескоп, у потпуности аутоматизован, и неће захтевати присуство оператера на лицу места. Посматрања ће се вршити у реалном времену путем интернета. На простору западног Балкана тренутно не постоји телескоп сличних димензија и перформанси. Током маја очекују се и прва посматрања.

Истражите више о телескопу Миланковић и пројекту BELISSIMA.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs