Art&Science

Перформанс о Николи Тесли

Перформанс Thunderstruck, шведске ауторке Стине Нуберг, који прати живот Николе Тесле, биће премијерно изведен 21. октобра у оквиру јубиларног, десетог Конденз фестивала у Београду

Перформанс Thunderstruck шведске ауторке Стине Нyберг, који прати живот Николе Тесле, и користи Теслин калем, биће премијерно изведен 21. октобра у 20 сати у Ле Студију, у оквиру јубиларног, десетог Конденз фестивала саавременог плеса и перформанса у Београду. Након Београда, перформанс ће крајем октобра бити изведен и у Стокхолму, у МДТ-у, а затим креће на светску турнеју.

Крајем 19. века, српско-амерички иноватор Никола Тесла дошао је до неколико важних октрића у вези са струјом и комуникацијама, који су пресудно утицали на наше доба. Такође је измислио Теслин калем, електрично коло које се користи за производњу високонапонске струје, нисконапонске струје, високофреквентне електричне енергије; заправо, направе која производи светлосне муње, коришћене за забаву на представама на којима се уживо производила електрична енергију. Зато у представи наступају Стина Нyберг и Теслин калем и праве „електрични перфомранс“.

Перорманс је настао из истраживања архивисткиње Сандре Линел у јесен 2016. године, а затим кроз рад у Београду, у Станичином резиденцијалном програму StationOne, маја 2017. године.

Станица је копродуцент ове представе уз МДТ из Стокхолма, а уз локалну подршку Центра за промоцију науке. 

Овогодишњи, десети по реду Конденз фестивал одржава се од 20. до 25. октобра у организацији Станице – Сервиса за савремени плес, а у оквиру фестивалског програма одржаће се и велики међународни скуп у области плеса Nomad Dance Advocates.

Перформанс Thunderstruck

Кореографија и извођење: Stina Nyberg
Истраживање: Sandra Linnell, Zoë Poluch
Кореографска асистенција: Andros Zins-Browne, Halla Ólafsdottir
Композиција и дизајн звука: Maria W Horn
Дизајн светла: Josefin Hinders
Продукција: Frida Tiger / MDT
Продукција Теслиног калема: Finn Hammer / Hammertone
Техничка подршка: Katti Alm / MDT
Технички консултант: Roya Nikjoo
Администрација: Interim kultur
Резиденције, копродукција и извођења: MDT in Stockholm, Станица Сервис за савремени плес / Конденз фестивал у Београду и The National Touring Theatre of Sweden.

Подршка: The Swedish Arts Council, The Swedish Arts Grants Committee, Kulturbryggan, City of Stockholm, Stockholm County Council i [DNA] Departures and Arrivals мрежа кроз програм Креативна Европа Европске комисије. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs