naučni krug

Panel diskusija o internet bezbednosti

U Naučnom klubu Beograd Registar nacionalnog internet domena Srbije organizuje 17. oktobra panel diskusiju  ”Problemi i rešenja internet bezbednosti”

U okviru ”Evropskog meseca sajber bezbednosti”, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) petu godinu za redom organizuje skup na tu temu. Ovog puta panel diskusija ”Problemi i rešenja internet bezbednosti” biće održana u Naučnom klubu Beograd u utorak, 17. oktobra, i trajaće od 11 do 13 časova.

Diskusiju moderira dr Tamara Vučenović, urednica i voditeljka emisije ”Digitalne ikone” na Radio Beogradu 2, a učesnici su domaći i strani stručnjaci iz oblasti internet bezbednosti. O primerima ”fišinga” i sličnih onlajn prevara u Srbiji govoriće Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal iz Posebnog tužilaštva u VTK u Beogradu. 

Aleksandar Pavlović, sistem inženjer kompanije Coming iz Beograda, održaće prezentaciju na temu ”Kako sam preživeo napad kriptolokera”. CryptoLocker  je vrsta zlonamernog ucenjivačkog softvera (ransomware) kada sajber napadač zaključa i blokira pristup računarskom sistemu sve dok žrtva napada ne isplati traženu sumu novca.

Kako RNIDS brine o bezbednosti nacionalnih internet domena .RS i .SRB, pokazaće u svojoj prezentaciji Žarko Kecić, v.d. direktora RNIDS-a i rukovodilac Sektora IKT servisa. Prezentacija nosi naziv ”Bezbednost  DNS-a, moguće zloupotrebe i tri nivoa zaštite internet domena” i posvećena je činjenici da je RNIDS trenutno jedini nacionalni internet registar u svetu koji ima tri nivoa zaštite domena za svoje korisnike.

Gost iz Rusije je Aleksandar Venedjuhin,  istraživač iz Tehničkog centra za internet (Technical Center of Internet – TCI). On će govoriti o DNSSEC-u i iskustvima njegove implementacije u Rusiji. DNSSEC (DNS Security Extensions) je sistem sigurnosnih standarda koji omogućava proveru integriteta podataka u DNS-u (Domain Name System), na kom je zasnovana globalna struktura interneta.

Učesnici panel diskusije razgovaraće o mogućim koracima za unapređivanje bezbednosti srpskog internet prostora, a posetioci će moći da saznaju i kako RNIDS uvodi DNSSEC za nacionalne internet domene. Panel diskusija je deo redovnih edukativnih aktivnosti RNIDS-a namenjenih članovima srpske internet zajednice. 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs