научни круг

Панел дискусија о интернет безбедности

У Научном клубу Београд Регистар националног интернет домена Србије организује 17. октобра панел дискусију  ”Проблеми и решења интернет безбедности”

У оквиру ”Европског месеца сајбер безбедности”, Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) пету годину за редом организује скуп на ту тему. Овог пута панел дискусија ”Проблеми и решења интернет безбедности” биће одржана у Научном клубу Београд у уторак, 17. октобра, и трајаће од 11 до 13 часова.

Дискусију модерира др Тамара Вученовић, уредница и водитељка емисије ”Дигиталне иконе” на Радио Београду 2, а учесници су домаћи и страни стручњаци из области интернет безбедности. О примерима ”фишинга” и сличних онлајн превара у Србији говориће Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал из Посебног тужилаштва у ВТК у Београду. 

Александар Павловић, систем инжењер компаније Coming из Београда, одржаће презентацију на тему ”Како сам преживео напад криптолокера”. CryptoLocker  је врста злонамерног уцењивачког софтвера (ransomware) када сајбер нападач закључа и блокира приступ рачунарском систему све док жртва напада не исплати тражену суму новца.

Како РНИДС брине о безбедности националних интернет домена .RS и .СРБ, показаће у својој презентацији Жарко Кецић, в.д. директора РНИДС-а и руководилац Сектора ИКТ сервиса. Презентација носи назив ”Безбедност  DNS-a, могуће злоупотребе и три нивоа заштите интернет домена” и посвећена је чињеници да је РНИДС тренутно једини национални интернет регистар у свету који има три нивоа заштите домена за своје кориснике.

Гост из Русије је Александар Венедјухин,  истраживач из Техничког центра за интернет (Technical Center of Internet – TCI). Он ће говорити о DNSSEC-у и искуствима његове имплементације у Русији. DNSSEC (DNS Security Extensions) је систем сигурносних стандарда који омогућава проверу интегритета података у DNS-у (Domain Name System), на ком је заснована глобална структура интернета.

Учесници панел дискусије разговараће о могућим корацима за унапређивање безбедности српског интернет простора, а посетиоци ће моћи да сазнају и како РНИДС уводи DNSSEC за националне интернет домене. Панел дискусија је део редовних едукативних активности РНИДС-а намењених члановима српске интернет заједнице. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs