научни круг

Отворена међународна конференција PAIDEIA

Научни скуп, посвећен језику и филозофији образовања, отворен је на Филозофском факултету  у Београду, 20. марта, и трајаће три дана

Текст: Ђорђе Петровић

Фото: Марко Рисовић

Међународну конференцију „PAIDEIA: језик и филозофија образовања“ отвориле су јуче Љиљана Раденовић, ванредна професорка Филозофског факултета Универзитета у Београду и Јелена Ердељан, ванредна професорка и продеканка за наставу при истој институцији. У пуној свечаној сали „Драгослав Срејовић“ Филозофског факултета професорка Раденовић је пожелела добродошлицу свим учесницима конференције и захвалила се организаторима: Филозофском факултету у Београду, Центру за промоцију науке и Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ из Београда.

Окупљенима се затим обратила професорка Ердељан, истакавши да је образовање – тема ове конференције – заправо срж онога што Филозофски факултет чини једном од најстаријих образовних институција у овом делу Европе. Након овог обраћања, уводно предавање под називом „Фιλοσοφητέον: промовисање новог образовања“ одржао је Даниел Марковић, класични филолог са Универзитета Синсинати. Конференција траје три дана, од 20. до 22. марта.

Након успешне радионице „Pathe: језик и филозофија емоција“, која је у марту 2017. одржана у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, организатори су сматрали да би било плодно наставити дијалог о најважнијим питањима из друштвених и природних наука. Кроз употребу грчког концепта PAIDEIA, као претходника модерних појмова образовања, наводи се да ће ова конференција бити посвећена образовним дискурсима у антици и епохама које су уследиле.

Институција образовања нашироко је препозната као једна од најконзервативнијих сила у сваком друштву. Ипак, образовни дискурс неретко представља дискурс промене и трансформације. Да бисмо боље разумели овај парадокс и обрасце мишљења на којима почива образовање као древна и модерна друштвена пракса, истраживачи из осам земаља са различитих страна света окупили су се да испитају језик и филозофију образовања у различитим дисциплинама и контекстима.

 

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs