seminari

O kvark-gluonskoj plazmi

Dobtinica ERC granta dr Magdalena Đorđević, održaće 17. maja studentima predavanje o kvark-gluonskoj plazmi

U sredu, 17. maja, studentima će predavanje o kvark-gluonskoj plazmi održati dr Magdalena Đorđević, dobitnica prestižnog ERC granta. Predavanje počinje u 11:15 u amfiteatru Fizičkog fakulteta, na Studentskom trgu i pre svega je namenjeno studentima osnovnih, master i doktorskih studija fizike, kao i studentima drugih fakulteta sa poznavanjem informatike. 

Kvark-gluonska plazma je novo ekstremno stanje materije, nastalo pri sudarima masivnih jezgara u sudaračima u CERN-u (LHC eksperimenti) i BNL-u (RHIC eksperimenti). Smatra se da je ovo stanje nastalo odmah nakon Velikog praska, pa proučavanje kvark-gluonske plazme omogućava i razumevanje porekla i nastanka univerzuma.

Osnovni izazov predstavlja izučavanje osobina ovog novog stanja materije, pri čemu dosadašnji rezultati ukazuju na neka veoma neobična i trenutno nerazjašnjena svojstva. Predavanje se koncentriše na ideju da optimalan način ispitivanja osobina kvark-gluonske plazme kombinuje kvantnu teoriju polja sa relativističkom hidrodinmikom.

U okviru predavanja biće predstavljen formalizam i dosadašnji rezultati kao i naredni koraci u rasvetljavanju osobina kvark-gluonske plazme. Takođe, predavanje može biti prilika za prisutne studente da se priključe istraživanju u okviru dobijenog ERC projketa na otvorenim pozicijama.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs