семинари

О кварк-глуонској плазми

Добтиница ERC гранта др Магдалена Ђорђевић, одржаће 17. маја студентима предавање о кварк-глуонској плазми

У среду, 17. маја, студентима ће предавање о кварк-глуонској плазми одржати др Магдалена Ђорђевић, добитница престижног ERC гранта. Предавање почиње у 11:15 у амфитеатру Физичког факултета, на Студентском тргу и пре свега је намењено студентима основних, мастер и докторских студија физике, као и студентима других факултета са познавањем информатике. 

Кварк-глуонска плазма је ново екстремно стање материје, настало при сударима масивних језгара у сударачима у CERN-у (LHC експерименти) и BNL-у (RHIC експерименти). Сматра се да је ово стање настало одмах након Великог праска, па проучавање кварк-глуонске плазме омогућава и разумевање порекла и настанка универзума.

Основни изазов представља изучавање особина овог новог стања материје, при чему досадашњи резултати указују на нека веома необична и тренутно неразјашњена својства. Предавање се концентрише на идеју да оптималан начин испитивања особина кварк-глуонске плазме комбинује квантну теорију поља са релативистичком хидродинмиком.

У оквиру предавања биће представљен формализам и досадашњи резултати као и наредни кораци у расветљавању особина кварк-глуонске плазме. Такође, предавање може бити прилика за присутне студенте да се прикључе истраживању у оквиру добијеног ERC пројкета на отвореним позицијама.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs