научни круг

Ноћ истраживача 2017

Широм Србије у петак, 29. септембра одржава се Ноћ истраживача под слоганом ”Знање на први оглед”

Осма по реду Ноћ истраживача у Србији одржава се традиционално последњег петка у септембру, 29. септембра, у дванаест градова. Пројекат се финансира из програма Европске уније ”Хоризонт 2020”, а разноврсни садржај је намењен свим узрастима и сви програми су бесплатни. Посетиоци ће имати прилику да разговарају са истраживачима, учествују у бројним експериментима и играма, сазнају шта значи бити научник, али и да сазнају како као студенти или истраживачи могу да кариејру употпуне у земљама Европске уније.

Ноћ истраживача обухвата два пројекта, ReFocuS, чији је координатор Институт за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, и Cool&Hot, чији је координатор Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а Центар за промоцију науке један је од партнера на оба пројекта. У оквиру ових пројеката Ноћ истраживача се ове године обележава у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Пожаревцу, Петници, Инђији, Зрењанину, Шапцу и Суботици.

Овогодишња тема ReFocuS пројекта су миграције, појам који обухвата појаве у различитим научним дисциплинима али се може применити и на савремена дешавања у науци и размени идеја. У Београду ће се активности одвијати од 17 часова до 22 часа на Калемегдану, у Француском институту, Гете институту, Музеју Вука и Доситеја, Галерији науке и технике, Big Fashion тржном центру, као и у Научном клубу. Између осталог, посетиоци ће сазнати како биљке путују, како се истражују пећине, шта је етномозак, који су занати у Европу стигли миграцијама, упознаће роботе, али и Колумба и Сервантеса и моћи ће да посете Wiki, Euro, Evo и Локални ћошак. 

У Научном клубу Београд од 19 часова одржаће се дебата о гравитационим таласима. О једном од највећих научних открића у последњих неколико деценија говориће др Алисиа Синтес, др Бојан Арбутина и др Марко Војиновић, а разговор модерира Никола Божић из Истраживачке станице Петница. Након тога, од 21 час, посетиоци Научног клуба свих узраста имаће прилику да виртуелно посете CERN и виде како изгледа и функционише овај познати истраживачки центар у околини Женеве.

У оквиру теме мирација посетиоци ће између осталог у Нишу моћи да сазнају како су се кретали представници рода Homo и да упознају живот у римској вили, у Крагујевцу ће сазнати како мигрирају ћелије, у Пироту ће кроз експерименте посматрати како се креће звук, у Пожаревцу ће моћи да виде како изгледа бити члан мисије Розета чији је циљ слетање на комету, у Петници да учествују у научној пијаци, а у Инђији да слушају о птицама селицама.

Пројекат Cool&Hot ове године доности тему Hot наука па су за Ноћ истраживача спремне како наука високијх температура, тако и горуће научне теме. У Новом Саду програм ће се одвијати од 16 часова до један сат после поноћи у Тржном центру Big, као и на паркингу испред овог тржног центра где ће се налазити Научни камион, и у Клубу Startit. Cool&Hot ове године представља домаће истраживаче који се баве светски актуелним истраживањима па ће посетиоци моћи са њима да разговарају. Тржни центар Big биће место интерактивних експоната и експеримената, док ће се у клубу Startit одржавати програм намењен старијој публици – предавања о социјалним мрежама, о употреби виртуелне реалности, видео конференција са CERN-ом, научни квиз и научни маскенбал. 

У Научном камиону ће у Ноћи истраживача, као и читаве недеље, у приземљу бити постављена ЦПН изложба Спектри, док ће на спрату у 19 часова почети предавање доц. др Млађена Јовановића ”Ужарена планета – вулкани, Земља и човек”. Поред Новог Сада, у оквиру Cool&Hot пројекта, за Ноћи истраживача припремљен је разнолик програм и у Зрењанину, Шапцу и Суботици.

 

Истражите програм Ноћи истраживача

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs