naučni krug

Nesvakidašnje dokumentarne priče na Beldocs-u 2019

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 održava se od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana

Tom prilikom, premijerno će biti prikazano više od 100 filmova podeljenih u 14 kategorija, a publika će moći da uživa u mnogobrojnim biografskim, ekološkim, umetničkim, muzičkim dokumentarcima, kao i u filmovima iz savremene portugalske dokumentaristike i u retrospektivama filmova cenjenih reditelja Kazua Hare i Gorana Devića. Predstavljamo vam tri filma o nesvakidašnjim pojavama u društvu – priču o najsevernijem gradu na svetu Norilsku u kojem zima traje devet meseci, film o humanoidnim robotima koji sve više predstavljaju sastavni deo života usamljenih ljudi,  i priču o socijalnom eksperimentu koji je opisan kao „jedan od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena”.

Topionica duša (Melting Souls)

Fransoa Gzavie-Detor (François-Xavier Destors), Francuska, 2018, 87′

Festivali FIPA 2018, Dok. fest Munchen 2018, Hot Springs 2018, Budapest IDFF 2019

Posetite najseverniji grad na svetu. Norilsk je jedno nemoguće mesto. U ovom arktičkom gradu zima traje devet meseci, a temperature padaju na -60 °C. Norilsk Nikel, prvi globalni proizvođač bakra i nikla, dominirao je životom ovog grada otkako je on izronio iz pepela sovjetskog gulaga. Više od 180.000 ljudi uspeva da preživi u ovom zatvorenom gradu, potpuno izolovanom od spoljašnjeg sveta.

O reditelju: Delo Fransoa Gzvie-Detor istražuje pitanja pamćenja i granica civilizacije. Svoj prvi film snimio je u Ruandi nakon genocida nad Tutsima (Fudbalska Ruanda, polja sećanja) i napisao istorijske i kulturne dokumentarce (Glasovi Srebrenice, Pariz – istorija glavnog grada). Topionica duša njegov je drugi dugometražni dokumentarac.

Trejler – film Topionica duše:

https://www.youtube.com/watch?v=3LuYLDrKV84&feature=youtu.be

Utorak 14. maj / 20.00 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska, Q&A

Hi, A.I.

Izabela Vilinger, Nemačka / Germany, 2019, 85′

Festivali / Festivals BFI London FF 2018, Lisbon & Estoril FF 2018 (Jaeger nagrada žirija), Cinema Eye Honors Awards 2019, São Paulo IFF 2018

„Sa A.I., vaše rečenice moraju da budu kratke i precizne.” – Chuck dobija ovaj savet  dok podiže svoju novu robotsku partnerku Harmony, svežu iz fabrike. Na drugom kraju sveta, u Tokiju, slatki robot Pepper živi sa bakom Sakurai, u aranžmanu njenog sina, ne bi li se osećala manje usamljeno. Ali uskoro se ispostavi da je Pepper prilično tvrdoglav. Kako li ćemo samo živeti zajedno sa veštačkom inteligencijom? Šta ćemo dobiti, šta izgubiti?

O rediteljki:Izabela Vilinger, rođena 1978. u Minhenu, studirala je slavistiku, američke studije i sociologiju u Berlinu, Pragu, Moskvi i Njujorku. Nakon završenog magistarskog studija 2006. godine upisala je dokumentarni program na Univerzitetu za televiziju i film Minhen. Bila je i urednica kulturnog časopisa Centralno/Istočne Evrope ‘plotki’.

Trejler – film Hi, A.I:

https://www.youtube.com/watch?v=h2WbJBEv-uc&feature=youtu.be

Ponedeljak, 13. maj/ 22.00 / Dom omladine Beograda

Splav (The raft)

Markus Linden, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018, 98′

Festivali Athens 2018 , Chicago 2018

Tajna priča iza događaja koji glasi za „jedan od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena”.

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekat u štampi postao poznat kao „Seks splav”, niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju.

Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi „Ekspedicije Acali”, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

O reditelju: Markus Linden debitovao je dokumentarnim filmom Regretters 2011. godine, koji je osvojio kako Prix Europa za najbolji evropski dokumentarni film u Berlinu  tako i Švedski oskar (Guldbagge). Njegov drugi film bio je igrani film Glorious Accidents, koji je premijerno prikazan i nagrađen na Filmskom festivalu u Veneciji. U januaru 2017. predstavio je Splav kao umetničku instalaciju u Centru Pompidou u Parizu.

Trejler – film Splav:

https://www.youtube.com/watch?v=YRvrNvG1FDI&feature=youtu.be

Nedelja 12. maja / 16.00 / Dom omladine Beograda

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs