научни круг

Несвакидашње документарне приче на Beldocs-у 2019

Дванаесто издање Међународног фестивала документарног филма Beldocs 2019 одржава се од 8. до 15. маја у више биоскопских дворана

Том приликом, премијерно ће бити приказано више од 100 филмова подељених у 14 категорија, а публика ће моћи да ужива у многобројним биографским, еколошким, уметничким, музичким документарцима, као и у филмовима из савремене португалске документаристике и у ретроспективама филмова цењених редитеља Казуа Харе и Горана Девића. Представљамо вам три филма о несвакидашњим појавама у друштву – причу о најсевернијем граду на свету Норилску у којем зима траје девет месеци, филм о хуманоидним роботима који све више представљају саставни део живота усамљених људи,  и причу о социјалном експерименту који је описан као „један од најчуднијих групних експеримената свих времена”.

Топионица душа (Melting Souls)

Франсоа Гзавие-Детор (François-Xavier Destors), Француска, 2018, 87′

Festivali FIPA 2018, Dok. fest Munchen 2018, Hot Springs 2018, Budapest IDFF 2019

Посетите најсевернији град на свету. Норилск је једно немогуће место. У овом арктичком граду зима траје девет месеци, а температуре падају на -60 °Ц. Норилск Никел, први глобални произвођач бакра и никла, доминирао је животом овог града откако је он изронио из пепела совјетског гулага. Више од 180.000 људи успева да преживи у овом затвореном граду, потпуно изолованом од спољашњег света.

О редитељу: Дело Франсоа Гзвие-Детор истражује питања памћења и граница цивилизације. Свој први филм снимио је у Руанди након геноцида над Тутсима (Фудбалска Руанда, поља сећања) и написао историјске и културне документарце (Гласови Сребренице, Париз – историја главног града). Топионица душа његов је други дугометражни документарац.

Трејлер – филм Топионица душе:

https://www.youtube.com/watch?v=3LuYLDrKV84&feature=youtu.be

Уторак 14. мај / 20.00 / Музеј Југословенске кинотеке – Косовска, Q&А

Hi, A.I.

Изабела Вилингер, Немачка / Germany, 2019, 85′

Фестивали / Festivals BFI London FF 2018, Lisbon & Estoril FF 2018 (Jaeger nagrada žirija), Cinema Eye Honors Awards 2019, São Paulo IFF 2018

„Са А.И., ваше реченице морају да буду кратке и прецизне.” – Chuck добија овај савет  док подиже своју нову роботску партнерку Harmony, свежу из фабрике. На другом крају света, у Токију, слатки робот Pepper живи са баком Sakurai, у аранжману њеног сина, не би ли се осећала мање усамљено. Али ускоро се испостави да је Pepper прилично тврдоглав. Како ли ћемо само живети заједно са вештачком интелигенцијом? Шта ћемо добити, шта изгубити?

О редитељки:Изабела Вилингер, рођена 1978. у Минхену, студирала је славистику, америчке студије и социологију у Берлину, Прагу, Москви и Њујорку. Након завршеног магистарског студија 2006. године уписала је документарни програм на Универзитету за телевизију и филм Минхен. Била је и уредница културног часописа Централно/Источне Европе ‘плотки’.

Трејлер – филм Hi, A.I:

https://www.youtube.com/watch?v=h2WbJBEv-uc&feature=youtu.be

Понедељак, 13. мај/ 22.00 / Дом омладине Београда

Сплав (The raft)

Маркус Линден, Шведска, Данска, САД, Немачка, 2018, 98′

Фестивали Athens 2018 , Chicago 2018

Тајна прича иза догађаја који гласи за „један од најчуднијих групних експеримената свих времена”.

Године 1973. пет мушкараца и шест жена прешло је Атлантик на сплаву, у склопу научног експеримента који је проучавао социологију насиља, агресије и сексуалне привлачности у људском понашању. Иако је пројекат у штампи постао познат као „Секс сплав”, нико није очекивао оно што се на крају догодило на том тромесечном путовању.

Више од четрдесет година касније, преживели чланови „Експедиције Ацали”, поново се окупљају у филмском студију.

О редитељу: Маркус Линден дебитовао је документарним филмом Regretters 2011. године, који је освојио како Prix Europa за најбољи европски документарни филм у Берлину  тако и Шведски оскар (Guldbagge). Његов други филм био је играни филм Glorious Accidents, који је премијерно приказан и награђен на Филмском фестивалу у Венецији. У јануару 2017. представио је Сплав као уметничку инсталацију у Центру Помпидоу у Паризу.

Трејлер – филм Сплав:

https://www.youtube.com/watch?v=YRvrNvG1FDI&feature=youtu.be

Недеља 12. маја / 16.00 / Дом омладине Београда

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs