Naučni krug

Naučni kafe o vakcinaciji

CPN priprema Naučni kafe na temu vakcinacije, u utorak, 23. aprila, u 18 časova, u Dorćol Placu, a Društvo imunologa Srbije organizovaće tribinu povodom Svetskog dana imunologije, u SANU, u četvrtak, 25. aprila

Centar za promociju nauke priprema Naučni kafe sa uvek aktuelnom i važnom temom – vakcinacija, u utorak, 23. aprila, u 18 časova, u Dorćol Placu. Postoji mnogo zabluda i teorija zavere, a kampanja protiv vakcinacije postala je vrlo intenzivna u čitavom svetu. Ovakvo stanje već je dovelo do ponovnog izbijanja nekih iskorenjenih bolesti, a posebno su ugrožene grupe sa oslabljenim imunskim sistemom koje ne mogu primiti vakcine.

Zašto vakcine nemaju alternativu? O ovome ćemo razgovarati sa dr Kajom Damnjanović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Đorđem Miljkovićem iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu i dr Srđom Jankovićem, Univerzitetska dečja klinika Tiršova. Program moderira dr Tanja Adnađević iz Centra za promociju nauke.

Nakon ovog događaja, u četvrtak, 25. aprila, Društvo imunologa Srbije obeležiće Svetski dan imunologije (29. april). Ovaj dan je ustanovljen u Evropi 2005. godine, a od 2007. se obeležava širom sveta. Smisao obeležavanja dana imunologije je promocija dostignuća ove nauke, a pre svega onih naučnih saznanja koja su već iskorišćena ili su na putu da budu korišćena za dobrobit ljudi, u prevenciji i lečenju bolesti.

Društvo imunologa Srbije je aktivno uključeno u promociju imunologije u Srbiji. Tim povodom, Društvo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti organizuje naučno-popularna predavanja, u SANU, 25. aprila. Teme predavanja su posvećene aktuelnim pitanjima u vezi sa vakcinama, imunoterapijom kancera, odnosima ljudi i parazita, kao i nanomedicinom.

 

 PROGRAM TRIBINE, 25. april, SANU

 

9:30 Pozdravna reč akademika Miodraga Čolića i dr Nade Pejnović,

predsedavajućih skupa

9:40-10:20 Vakcinacija, bezbednost i delotvornost

Srđa Janković, Univerzitetska dečja klinika

10:20-11:10 Značaj primene virusnih vakcine kod starih

Raisa Petrović, Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”

11:10-11:40 Imunoterapija kancera

Lazar Popović, Institut za onkologiju Vojvodine

11:40-12:10 Pauza

12:10-12:40 Higijenska hipoteza – šta nam priroda poručuje

Ljiljana Sofronić, Institut za primenu nuklearne energije, INEP

12:40-13:10 Imunološki aspekt odnosa krpelj-domaćin: od uboda do vakcine

Darko Mihaljica, Institut za medicinska istraživanja, IMI

13:10-13:40 Nanomedicina kao produžena ruka imunskog sistema

Sergej Tomić, Institut za primenu nuklearne energije, INEP

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs