Награде

Награда САНУ за 2013.

 Међу добитницима овогодишње награде САНУ нашло се више партнера ЦПН-а коjи су учествовали у манифестацијама Дани будућности: Роботика и М3

Српска академија наука и уметности доделила је награде из области математике, медицине, техничких и сродних наука за 2013. годину. Признање се додељује истакнутим научницима за изузетне резултате и научна достигнућа у научноистраживачком раду који су остварени у току последњих десет година. Награда се састоји од Повеље и новчаног дела, који износи 10.000 евра.

Награђеним научницима Повељу је на Дан Академије, 19. новембра, свечано доделио председник САНУ, академик Никола Хајдин. Занимљиво је да су се међу овогодишњим добитницима нашли професор Зоран Марковић и група математичара са Математичког института САНУ, који, иначе, сарађују са ЦПН-ом и учествовали су у организацији Маја месеца математике 2012. и 2013. године. Међу награђенима је и професор Вељко Поткоњак са ЕТФ-а, који је са Центром организовао манифестацију Дани будућности: Роботика.

КО СУ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ САНУ?

Како је саопштила Српска академија наука и уметности, овогодишње награде САНУ добила је група истакнутих истраживача.

Награда Српске академије наука и уметности из области математике и сродних наука за 2013. годину додељена је групи научника:

др Зорану Марковићу, научном саветнику Математичког института САНУ
др Миодрагу Михаљевићу, научном саветнику Математичког института САНУ
др Ненаду Младеновићу, научном саветнику Математичког института САНУ
др Зорану Огњановићу, научном саветнику Математичког института САНУ
др Слободану Симићу, научном саветнику Математичког института САНУ

Награда Српске академије наука и уметности из области медицине и сродних наука за 2013. годину додељује се проф. др Владимиру Трајковићу, ванредном професору Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Награда Српске академије наука и уметности из области техничких и сродних наука за 2013. годину додељује се проф. др Вељку Поткоњаку, професору Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Шта је награда САНУ? Наиме, Председништво САНУ је током априла 2012. донело одлуку да се истакнутим научницима у Србиjи додељуjу годишње награде за изузетне резултате и достигнућа у научноистраживачком раду, коjи су остварени у последњих десет година. Одлучено jе да се нове награде додељуjу научнику или групи научника у четири категориjе, тако да се сваке друге године наизменично додељуjу по две.

Прошле године су тако додељене награде у две категориjе – у области физике и сродних наука, астрономиjе, метеорологиjе, биофизике и геофизике. Другу област у коjоj се током 2012. додељивала награда за наjвиша достигнућа домаћих научника чине биологиjа, хемиjа и њима сродне науке.

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs