ПРОЈЕКТИ

Хипатијин пут

У научном центру НЕМО из Амстердама, од 2 до 4. новембра 2015. године одржан је први радни састанак пројекта Hypatia, посвећен подстицању девојака да граде научну каријеру

Први радни састанак у оквиру европског пројекта Hypatia одржава се у периоду од 2. до 4. новембра 2015. године у научном центру НЕМО у Холандији. Пројекат Hypatia је финансиран од стране Европске комисије као пројекат из програма Хоризонт 2020. Центар за промоцију науке један је од десет партнера у конзорцијуму и треба да развије и спроведе стратегију комуникације током трајања пројекта са свим релевантним циљним групама.

Радни састанак који се одржава у Амстердаму је прилика да се сви партнери на пројекту боље упознају. Дубравка Вејновић, координаторка пројекта испред ЦПН-а, представила је рад Центра као и улогу и очекивања које ЦПН има у оквиру пројекта Hypatia. Састанку је присуствовало 30 учесника, а поред представљања свих партнера и учесника на пројекту, радни састанак је обухватио и радионице, дискусије по групама као и разматрање стратегија дисеминације пројекта.

Трогодишњи пројекат Hypatia званично је започет у августу 2015. године, а један од његових приоритених циљева је израда алата и упутстава како да се младе девојке, посебно из СТЕМ сфере (Science, Technology, Engineering and Mathematics) мотивишу да своје каријере граде у науци чиме ће наука постати инклузивнија. Hypatia ће бити имплементирана у 14 земаља широм Европске уније, у школама, музејима и различитим научним институцијама.

Пројекат је окренут младима узраста од 13 до 18 година, а активности ће обухватити едукацију и разговоре о томе да наука није „резервисана“ махом за дечаке, као и да не постоји никаква родна предиспозиција када је бављење науком у питању. Девојке могу бити и јесу једнако успешне као и њихове колеге у свим научним областима.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs