Научни круг

Локално Slush такмичење

Тема овогодишњег такмичења су одрживе иновације. Локално такмичење Slush ће се одржати 26. септембра, у Београду, у Научно-технолошком парку „Београд“, у организацији Амбасаде Финске и Фонда за иновациону делатност

Домаћим стартапима се и ове године, четврти пут заредом, нуди прилика да представе своје идеје у области одрживих иновација на локалном такмичењу Slush и квалификују се за учешће у десетодневном програму Helsinki BootCamp и на дводневној конференцији Slush, који се одржавају у новембру и децембру у Хелсинкију (Финска). Локално такмичење Slush ће се одржати 26. септембра, у Београду, у Научно-технолошком парку „Београд“, у организацији Амбасаде Финске и Фонда за иновациону делатност.

Тема овогодишњег такмичења су одрживе иновације. Идеални кандидати за такмичење су стартапи који развијају оригинална и одржива решења за горућа питања – без секторских и географских ограничења; имају искуство и потенцијал за раст; вештине и жељу да постигну успех; пословну идеју која је привукла интересовање, али је и даље у раној фази развоја, као и прототип у радној фази. Радни језик такмичења је енглески.

На конференцији Slush стартапи имају прилику да представе своје идеје међународним инвеститорима и стручној јавности. Прошле године ова дводневна конференција је окупила 20.000 посетилаца из 130 земаља, укључујући више од 2600 стартапа и 1600 инвеститора. Ове године конференција Slush се одржава 4. и 5. децембра.

У партнерству са Министарством спољних послова Финске и међународним организацијама, Slush Global Impact Accelerator (GIA) организује програм подршке оснивачима стартапа у развијању пословних идеја, успостављању мреже контаката, повезивању са инвеститорима и потенцијалним партнерима, као и представљању својих производа на Конференцији Slush. Програм обухвата рад са менторима пре Конференције и локални припремни програм (boot camp) у периоду од 27. новембра до 6. децембра.

Локално такмичење Slush у Србији се одржава од 2015. године. На локалном такмичењу жири ће изабрати три тима, а фински стручњаци ће међу њима изабрати победника. Србија је једна од 20 земаља широм света у којима ће током лета бити одржана локална такмичења. Иако је пракса да један тим буде изабран, фински жири је прошле године донео одлуку да сва три српска стартапа – Mindy, Sinthetic и UrbiGo – учествују у програму и на Конференцији Slush. UrbiGo израђује паметне вертикалне баште од еколошких и рециклираних материјала у којима је могуће гајење биљака током целе године, Sunthetic дизајнира соларне производе, а Mindy је посвећен лечењу хиперкинетичких поремећаја и гојазности код деце кроз игру. Победници првог и другог такмичења били су нишки Neopix са игрицом за мобилне платформе They Mean Well и новосадски OrganicNet са онлајн платформом која повезује произвођаче органске хране и оне који желе да живе и да се хране здраво.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs