Научни круг

Делегација ЦЕРН-а у посети Србији

Током посете Србији, висока делегација ЦЕРН-а разговара о пуноправном чланству Србије у Европској лабораторији за нуклеарна истраживања

Фото: Институт за физику/ Бојан Џодан

Висока делегација Европске лабораторије за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) током посете Републици Србији разговара са највишим званичницима о пуноправном чланству Србије у ЦЕРН-у, а у четвртак, 28. марта, састала са председницом Владе Републике Србије, Аном Брнабић, као и са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и водећих научних установа у земљи.

Делегација коју предводе Шарлота Вараколи, директорка ЦЕРН-а за међународне односе и Екхард Елсен, научни директор ЦЕРН-а, представља такозвани ЦЕРН Task Force, који по налогу Савета и генералне директорке ЦЕРН-а анализира досадашње учешће наше земље у највећој научној организацији у Европи и даје препоруку о пуноправном чланству.

Фото: Институт за физику/ Бојан Џодан

Пре сусрета са премијерком Брнабић, делегација ЦЕРН-а посетила је први институт од националног значаја за Републику Србију, Институт за физику у Београду, где су вођени разговори са представницима Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом о досадашњим резултатима наших научника у овој организацији, али и о иновацијама и технолошким применама.

Република Србија, као земља наследница СФРЈ, једна је од дванаест оснивача ЦЕРН-а, али више деценија је била изван овог, најуспешнијег научног клуба на свету. Захваљујући пре свега ангажовању наших физичара који још од 2001. раде у АТЛАС и ЦМС колаборацијама, Република Србија је 2012. постала придружени члан ЦЕРН-а, који окупља 22 европских држава. Изузетно добро прихваћена у овој јединственој међународној организацији, са највишим научним и технолошким стандардима, Србија је до сада дала и значајан допринос бројним резултатима у ЦЕРН-у, попут открића Хигсовог бозона.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs