projekti

Astronomija iz fotelje

Niš je dobio prvu astronomsku opservatoriju. Inicijativa je potekla od studenata fizike i članova društva Alfa, sa ciljem da popularizuju astronomiju

 

 

San svakog zaljubljenika u zvezde i planete je da ima priliku da jednostavno i nesmetano dugo posmatra dešavanja na nebeskom svodu. Studenti sa odeljenja za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu su svojim kolegama, ali i široj niškoj publici obezbedili upravo jedno takvo udobno mesto sa kog će moći da posmatraju zvezdano nebo i nebeska tela.

Inicijativa „Astronomija iz fotelje“ je potekla od studenata fizike i članova društva Alfa iz Niša, sa ciljem da popularizuju astronomiju, ali i da ujedno pokušaju da razjasne pojave na nebu. Kao deo programa „Pokreni se za budućnost“ Niš je dobio Astronomsku opservatoriju smeštenu na krovu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu, prvu te vrste na teritoriji nišavskog okruga. Opservatorija je opremljena za posmatranje noćnog neba i Sunca.

„Astronomija iz fotelje“ podrazumeva i uživo praćenje nebeskih tela, te svi poklonici astronomije mogu da prate posmatranja i putem interneta.
 

Tim „Astronomija iz fotelje“ čine Zoran Tomić, Milan Milošević, Saša Rančev, Marko Rančić i Nenad Živić pod mentorstvom prof. dr Daragana Gajića.

Astronomsku opservatoriju u Nišu moći će da koriste pre svega mladi, ali i svi zainteresovani građani. Program opservatorije će biti organizovan i za grupne posete.

Istražite više na teleskoponline.info.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs