ЕДВАРД ЏЕНЕР (1749-1823)

Тело препознаје заразу

Истражите 13 идеја које су промениле свет

Захваљујући вакцинацији, милијарде људи више немају разлога да страхују од некада смртоносних болести kao што су туберкулоза, велике богиње, полио, хепатитис…

Вакцина је изум који је спасао животе милијарди људи. Практично, вакцина је медицински препарат који садржи материјал добијен од микроорганизама или њихових делова. Када доспеју у наше тело, oви умртвљени непријатељи нашег тела активираће наш имуни систем. Он тада ствара антитела која штите наш организам од опасних зараза.

Eдвард Џенер (1749–1823), енглески сеоски доктор, приметио је да краве млекарице оболевају од слабије, несмртоносне варијанте крављих богиња. Закључио је да постоји нешто у гноју пликова што их штити од опасних великих богиња.

Желећи да испита своју претпоставку, Џенер је 1796. године гној из плика једне млекарице неколико дана убризгавао дечаку Џејмсу и након тога га заразио великим богињама. Дечак се разболео, али се после само неколико дана потпуно опоравио без икаквих последица. Тако је настала вакцина.

Сама реч вакцина потиче од латинске речи vacca, што значи крава. Џенер није патентирао свој проналазак, како вакцине не би постале прескупе и недоступне многима. Ово је означило и почетак нове научне дисциплине – имунологије.

ШУМА ЗНАЊА

У оквиру изложбе „Шума знања“ Центар за промоцију науке је представио тринаест научних идеја које су промениле свет. Текстове је припремила група аутора: С. Бубњевић, Н. Грубач, М. Николић, Д. Вејновић, А. Брајовић, К. Вуковић, Т. Марковић и Б. Клобучар, а резензент је М. Ћирковић.

Истражите више о идејама које су промениле свет.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs