ДИМИТРИЈЕ МЕНДЕЉЕЈЕВ (1834-1907)

Основни регистар природе

Истражите 13 идеја које су промениле свет

Периодни систем је весник модерне науке

Током историjе, важан допринос формирању периодног система елемената дали су бројни научници, попут Боjла, Лавоазjеа и Њулендса. Предуслов за стварање периодног система било jе откриће нових супстанци. Мада су злато, сребро и бакар били познати jош од античких времена, тек jе откриће фосфора у 17. веку побудило питање о томе шта jе елемент, а шта ниjе.

Хемија се развијала тако да је до 1864. сваке године откриван у просеку један елемент годишње. Ипак, наjвише заслуга за коначану шему придаjемо чувеном руском хемичару Димитрију Мендељејеву (1834–1907), који је запазио да се основни хемијски елементи периодично понављају и направио прву таблицу елемената. Упражњена места су наговештавала откривање дотад непознатих супстанци.

Оно што jе некада могло бити описано постоjањем четири основна елемента у природи – ватром, водом, земљом и ваздухом – данас се посматра кроз редове и колоне толико специфичног и детаљног система, да су за његову примену и познавање потребне године школовања.

Сада знамо да jе периодни систем елемената табеларни приказ 118 хемиjских елемената, сложених по електронскоj конфигурациjи, атомском броjу и другим хемиjским своjствима. 

ШУМА ЗНАЊА

У оквиру изложбе „Шума знања“ Центар за промоцију науке је представио тринаест научних идеја које су промениле свет. Текстове је припремила група аутора: С. Бубњевић, Н. Грубач, М. Николић, Д. Вејновић, А. Брајовић, К. Вуковић, Т. Марковић и Б. Клобучар, а резензент је М. Ћирковић.

Истражите више о идејама које су промениле свет.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs