Од преко 500.000 парова једне од најлепших врста пингвина, колико их је било пре тридесетак година, на Острву свиња сада их има тек 60.000, показују најновији сателитски снимци

 

Текст: Ивана Николић

Анри Вајмерскирх, зоолог из Француског националног центра за научна истраживања, био је одушевљен након прве посете маленом острву у Индијском океану које припада Француској и које је већ вековима дом краљевским пингвинима. Те 1982. године тим у коме је био Вајмерскирх избројао је чак 500.000 парова краљевских пингвина и прогласио Острво свиња највећом колонијом ове врсте.

У наредних тридесетак година, колико истраживачи нису посећивали ово удаљено острво, много тога се променило. Крајем 2016. Вајмерскирх и његове колеге надлетале су острво хеликоптером и приметиле осетно мањи број пингвина.

Следеће две године тим је детаљно анализирао сателитске снимке острва начињене у протекле три деценије и дошао до поражавајућег броја од тек око 60.000 парова пингвина, што је пад од око 90 одсто.

Иако се још не зна поуздано шта је узрок масовног нестанка пингвина, истраживачи имају неколико потенцијалних одговора. Пре свега, климатске промене сасвим сигурно имају удела. Највероватније су проблеми почели 1997. године током Ел Ниња, који је знатно повећао температуру током читаве године.

Вајмерскирх каже да је могуће да су рибе и лигње, које су храна краљевских пингвина, отпливале даље на југ па су младунци пингвина угинули чекајући родитеље да се врате са уловом.

Осим климатских промена, истраживачи као узроке наводе и болести, инфекције паразитима, пресељења и превелику конкуренцију међу самим краљевским пингвинима око главних животних ресурса.

Истраживачи планирају да оду на лице места и изброје парове као што су радили 1982, што се неће догодити пре септембра 2019. године јер је пут далек и веома скуп. Поред тога, до Острва свиња, које је заштићени природни резерват, није лако доћи, а пингвини се не могу видети са воде јер се колонија налази у унутрашњости.

Уколико се испостави да су подаци добијени бројањем парова на сателитским снимцима тачне, то значи да је пад броја краљевских пингвина на Острву свиња значајно умањио укупну популацију ове врсте која укупно бележи 1,5 до 1,7 милиона парова. То даље значи да ће се ова врста одсад сматрати угроженом, закључује Вајмерскирх.

подели