Од 7. до 14. маја у Београду се одржава Међународни фестивал документарног филма Beldocs

У Београду се од 7. до 14. маја одржава Међународни фестивал документарног филма Beldocs. На фестивалу ће бити приказани најбољи страни и домаћи филмови, а на програму је и велики број премијера. 

Феситвал ће бити отворен 7. маја у Сава Центру у 19:30 када ће премијерно бити приказана два домаћа филма, ”Слатко од ништа” Бориса Митића и ”Последња авантура Кактус Бате” Ђорђа Марковића.

Гости из иностранства на овогодишњем фестивалу Beldocs биће Улрих Зајдл, аустријски редитељ који се бави глобалним проблемима кроз призму малих људи и чијих ће шест филмова бити приказано у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој, Рут Бекерман аустријска редитељка чији ће филм ”Валдхајмов валцер”, који је освојио највише признање на Берлиналу бити приказан на Beldocs, и Ејбел Ферара, амерички редитељ који ће се овог пута представити филмом ”Трг Виторио”.

На овогодишњем Beldocs фестивалу у оквиру програма Planet Earthи, који има за циљ представљање разноликости живота света, биће приказани филмови ”Древна Шума” редитеља Миндаугаса Сурвиле и ”Хор сумрака – засновано на Фрагментима изумирања” који су режирали Ника Шаравања и Алесандро Демила. 

”Древна шума” је поетски и атипичан филм посвећен природи чији су актери различити становници прашуме. Без коментара, само богатим звуцима шуме и магичним ситуацијама забележеним камером филм пружа снимке из блиске перспективе низа створења попут инсекта који се појављује из снега док се топи.

Током филма ”Хор сумрака – засновано на Фрагметнима изумирања” гледаоци прате еко-акустичног композитора Давида Монакија у његовом подухвату да непрекидно током 24 часа снима 3Д звучни пејзаж у подручју са највећим биодиверзитетом на свету, у забаченим шумама Еквадора. 

Beldocs фестивал се одржава у следећим дворанама: Сава центар, Дом омладине Београда, Дворана културног центра Београд, Дом синдиката, Југословенска кинотека, Музеј југословенске кинотеке, Музеј савремене уметности Београда, биоскоп Фонтана, Центар за културу ”Влада Дивљан”, Cineplexx Ушће.

подели