Институт за медицинска истраживања Универзитета у Београду 23. новембра обележава 70 година постојања 

Свечаном академијом, која ће се одржати у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, са почетком у 11 часова, Институт за медицинска истраживања (ИМИ) обележава 23. новембра 70 година постојања и рада.

ИМИ је данас водећи научни институт у области медицинских наука у Републици Србији. Његов настанак повезује се са Српском академијом наука, која је током 1947. и 1948. године основала, поред осталих, и четири института у области медицинских истраживања – Институт за паразитологију, Институт за физиологију рада, Институт за изучавање исхране народа и Институт за патолошку физиологију.

Током 70 година постојања заједничким радом, увек савременим, сложеним и мултидисциплинарним истраживањима креирано је мноштво нових идеја и резултата који су допринели развоју и афирмацији ове установе. Институт тренутно броји 90 сарадника, од којих 52 има звање доктора наука, а 26 су студенти докторских студија. Истраживачи  различитог образовног профила из области медицинских и природних наука  организовани су у десет научноистраживачких група. У протеклом периоду сарадници ИМИ-ја су били ангажовани на укупно 130 националних и 65 међународних пројеката, као и на развојним и примењеним истраживањима оствареним у сарадњи са привредним, здравственим и другим организацијама.

Резултате свог рада сарадници Инсититута публиковали су у око 2700 научних публикација објављених претежно у реномираним међународним часописима. Реализована су два међународна и објављен један домаћи патент. Од оснивања Институт је у континуитету повезан са системом високошколског образовања, учествујући у извођењу свих нивоа студија. Од 2005. године Институт за медицинска истраживања је у саставу Универзитета у Београду. Круну образовне делатности, за 70 година постојања Института, чине и преко 140 докторских дисертација, више од 100 магистарских теза, велики број дипломских, специјалистичких и мастер радова одбрањених на универзитетима широм земље, а чијом су израдом као ментори или коментори руководили сарадници Института.

 

 

 

 

подели